Сьогодні ми починаємо серію статей про каву і всього, що з нею пов’язано.
Що ж або хто ж така кава?
Кава, якщо почати описувати – це вічнозелена рослина, що відноситься до роду coffea сімейства rubiacee. У природі зустрічається близько 80 видів цієї рослини.
Людина широко культивує для своїх потреб два види кавового дерева: COFFEA ARABICA (арабіка) і COFFEA CANAPHORA (robusta) – робуста.
Сьогодні ми поговоримо трохи про арабіку, а в наступній статті торкнемося робусти.
Арабіка – походить з Ефіопії, близько XIV ст. н.е. її починають культивувати на півдні Аравійського півострова. Дерево арабіки має крону висотою 3-5 м, і зростає на висоті 600-2500 м над рівнем моря. Оптимальна температура для росту і дозрівання + 15 … + 24 С, це дерево досить вразливе до хвороб та шкідників, має не дуже високу врожайність і через це вона більш дорога ніж робуста.
Найвідоміші сорти арабіки це Bourbon, Typica, Mocha.
За смаковими якостями зерна арабіки більш витончені, мають менш терпкий смак з благородною кислинкою, вміст кофеїну 1.0-1.5%, масла і жирові з’єднання в кількості близько 18%, цукру близько 8%. Через відмінні смакові характеристики і складнощі виробництва, у даного типу кави, висока собівартість, що не заважає йому займати лідируючі позиції в світовому масштабі, а це близько 75% від усієї виробленої кави в світі.
Використовується арабіка, як в чистому вигляді, так і в різноманітних кавових сумішах.